Bygg ett attefallshus och få mer utrymme

Bor du i ett hus som du upplever har blivit alldeles för trångbott är det självklart en jobbig känsla. Att flytta till ett större hus kanske inte är aktuellt av flera skäl. Kanske är det svårt att finna ett nytt hus på marknaden, kanske kommer barnen snart flytta hemifrån och framförallt så kanske ni vill behålla ert nuvarande hus. En lösning kan då vara att bygga ett attefallshus på tomten.

Olika typer av attefallshus

Om ni upplever att ni är trångbodda i ert nuvarande boende kan ett attefallshus vara ett alternativ. Attefallshus som du vill använda som bostad får maximalt vara 30 kvadratmeter, sammanlagt med andra eventuella attefallshus på tomten, utan att du behöver ansöka om bygglov. Attefallshuset måste dessutom ligga 4,5 meter från tomtgränsen för att undgå bygglov. Attefallshus levereras i byggsatser och kan vara allt från vanliga stugor till loftstugor eller garage.

Maximera ditt utrymme

Kolla gärna in hur andra har inrett sina attefallshus på internet för att få tips och idéer på smart förvaring och hur du på bästa sätt får plats med allt du önskar – allt från extra sängplatser till badrum och kontor. Glöm dock inte att läsa på om de aktuella reglerna för attefallshus hos Boverket innan ni sätter igång era arkitekt- och inredningsplaner inför köpet.