Djur i bostadsrätt – vad gäller?

Djurälskare finns det gott om i världen och många av oss skaffar även djur av ett eller annat slag till hemmet. När man bor i en bostadsrätt bor man dock mycket närmare sina grannar än i en villa och en del djur kan därför påverka de runtomkring en mer. Många har därmed undrat över hur det fungerar med djur i bostadsrätter.

Till att börja med är det bra att veta att det finns få regler som kategoriskt förklarar vilka djur man får ha och inte eller hur man måste sköta dem bara för att man bor i en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen kan dock skapa vissa bestämmelser och riktlinjer angående djur som bostadsrättshavare sedan förväntas följa.

Vissa djur är mer drabbade än andra av ordningsregler och liknande. Det är exempelvis inte omöjligt att styrelsen bestämmer om var på föreningens mark hundar får vistas. Eller varnar en bostadsrättshavare vars fåglar väsnas inomhus och på så sätt stör grannarna. Utgångspunkten är dock normalt sett att medlemmar har rätt att hålla djur om de så önskar. Bara för att någon annan i byggnaden inte gillar vissa typer av djur är inte anledning nog att förbjuda dem på något sätt.

Det finns många djur där det nog aldrig finns några som helst problem och man aldrig ens behöver tänka på att läsa stadgarna eller fråga om tillåtelse på något sätt. Akvariefiskar är en klassiskt exempel som många ser mer som en form av inredning och hobby är något annat. Och alla typer av husdjur som håller sig inomhus hela tiden och aldrig göra några höga ljud för sig kommer säkert aldrig att ställa till med problem. Till och med något som råttor som husdjur kanske skulle sätta skräck i en del grannar, men de påverkas inte alls av att någon har dem som husdjur.