Golvvärme i bostadsrätten

Att bo i bostadsrätt är på många sätt som ett mellanting mellan hyresrätt och villa. När det kommer just till renoveringar är det mycket man får göra, men det går inte alltid att göra precis vad man vill. Golvvärme är ett av de där områdena där många har funderingar kring.

Att sätta in golvvärme är något väldigt populärt idag, speciellt i badrummet. Man kan dock med fördel sätta in golvvärme i alla rum i hemmet. Det finns dock ett och annat att tänka på.

Elektrisk golvvärme är den överväldigande vanligaste typen som används i bostadsrätter. Luftburen golvvärme kräver mer eller mindre nybygge när det gäller villor, vilket betyder att de är praktiskt taget ickeexisterande när det gäller bostadsrättshus.

Vattenburen golvvärme är ett populärt alternativ i många villor, men då det är föreningen som ansvarar för uppvärmningen måste man få tydligt godkännande att koppla in vattenburen golvvärme i sin bostadsrätt. Får man dock detta kan det vara mycket fördelaktigt och behöver inte alls vara komplicerat.

Vad det än är man väljer, eller blir tvingad att välja, kommer man nog även att tänka på golvet som ligger ovanför. Somliga kanske har hört att man inte ska lägga trägolv ovanpå golvvärme, men detta är lite väl strikt. Under massiva trägolv är det inte så bra att lägga golvvärme, men praktiskt taget alla andra sorters golv finns det alltid minst ett bra alternativ. De som fungerar bäst tillsammans med golvvärme är sten. Detta beror på att de leder värmen väldigt bra.

Innan man sätter igång med något större projekt i en bostadsrätt är det alltid rekommenderat att ta kontakt med föreningen och se till att de inte motsätter sig det man tänkt göra. Informationen om vad man får göra kommer delvis stå i föreningens egna stadgar, men en hel del täcks även av bostadsrättslagen.