Grannsämja

När man bor i en lägenhet krävs det lite fler kompromisser eftersom man bor vägg i vägg med sina grannar. Det gäller att hålla god grannsämja.

apartment buildning house_213445876 (1)

Av de vanligaste reglerna i lägenhetshus, oavsett om du hyr eller äger, är dessa de mest viktiga:

  1. Håll rent i gemensamma utrymmen
  2. Stör inte grannar
  3. Ljudnivån ska sänkas markant efter klockan 22.00
  4. Ingen rökning inomhus
  5. Husdjur ska inte störa grannarna och eller omgivningen
  6. Spola inte överdrivet med vatten (tvättmaskin eller dusch) under natten

Dessa typer av förhållningsregler är relativt lätta att rätta sig efter. Men det finns grannar som tål mindre störningar och de som inte bryr sig alls och kanske är dem som skapar störningar.

Om du planerar på att ha ett större kalas, ta tiden att besöka grannar som bor runt omkring din lägenhet och meddela dem om dina planer. Om du är trevlig och tillmötesgående brukar grannar inte ha något emot att du spelar musik lite längre in på kvällen och liknande. Varför inte bjuda in dem?

soundproof music sleeping_434646835Du vill så klart leva ett normalt liv i ditt eget hem, men en del hobbys och verksamheter kanske inte passar med lägenhetsliv. Om du spelar ett instrument kanske inte dina grannar uppskattar att lyssna på din dagliga träning. Välj ett mindre rum, kanske klädkammaren, och fäst ljudisoleringsskivor på väggarna så du kan spela när och hur du vill. Det lättaste alternativet är de som ser ut som äggkartonger, de är nämligen självhäftande.

Om du får problem med en granne är det bättre att först försöka prata igenom det. Går inte det, får du kontakta bostadsföreningen eller hyresvärden som kan agera medlare. I värsta fall får den som bryter mot reglerna en prick i föreningens eller värdens register, där för många prickar leder till att man inte får bo kvar.