Hitta din drömbostad

Alla drömmer vi väl ibland om att sälja vår bostad och flytta till vårt drömboende vid havet, eller vid en sjö. Det behöver inte bara vara en dröm, Sverige har en mycket lång kust och tusentals sjöar och det finns gott om bostäder med utsikt över vatten till salu.

Läget

Enligt SBAB:s årliga undersökning Bostaden och läget är närhet till kommunikationer det viktigaste vid val av bostad, tätt följt av närhet till natur. Närhet till vatten kommer på sjätte plats, före till exempel arbetsmarknaden vilket kan verka ologiskt men närhet till vatten är viktigt när vi letar efter vårt drömboende.

Bostäder

Är du inte beroende av närhet till arbete finns det hur mycket som helst att välja på. Sjöhem, en bostadssajt med inriktning på havs- och sjönära fastigheter, har en sökfunktion där man kan söka efter fastigheter genom att fylla i ett ortsnamn och hur stor radie från orten man kan tänka sig att bo. Söker du på orter utanför storstadsområdena och utanför de mer kända semesterorterna kan du hitta billiga hus med sjöutsikt i Mellansverige.

Kommunikationer

Är du beroende av ditt arbete i till exempel centrala Stockholm men ändå vill flytta till en bostad med utsikt över vatten blir det knepigare om du inte har mycket pengar, men det är inte på något sätt omöjligt. Den viktigaste enskilda faktorn vid val av bostad är enligt SBAB:s undersökning närhet till bra kommunikationer och det gäller i högsta grad för dig som söker en bostad med utsikt över vatten med pendlingsavstånd till Stockholm. Skall du pendla till jobbet gäller det att hitta ett drömboende med närhet till bra kommunikationer. På bostadssajten Sjöhem finns det till exempel tomter till salu för under miljonen utanför Enköping och därifrån går det ju att ta sig till Stockholm C på ca 45 min enligt TIM. Vilket kan låta mycket men, handen på hjärtat, hur lång tid tar det dig att ta dig från din nuvarande bostad till arbetet med tunnelbanan?