Inredningstips för balkongen

Balkong är en del av bostaden som inte får samma uppmärksamhet som resten av lägenheten. Vilket är synd då det finns så mycket roligt man kan göra med en balkong om man bara spenderar lite tid och pengar på den.

Maximera utrymmet

Balkonger är oftast inte så väldigt stora. Vilket betyder att det gäller att ta vara på så mycket utrymme som möjligt. När man tittar på eventuella möbler som bord och stolar är det värt att tänka i lite minimalistiska tankebanor. Man kan till exempel köpa ett hängande bord som fästes direkt på balkongräcket eller satsa på hopfällbara möbler som endast tar upp utrymme när man faktiskt använder dem.

Tänk på belysningen

Utomhus får man ju inte samma behov av belysning som inne i lägenheten. Men det betyder inte att man helt borde hoppa över belysningen. Mysiga sommarkvällar ute på balkongen kan bli perfekta med lite belysning. Använd med fördel sådant som inte kräver elkablar. Det finns sällan uttag på balkongerna så levande ljus och solcellslampor är det bästa alternativen. Om du prompt vill ha elektrisk belysning är det utomhusbelysning som krävs och då behöver du göra en fast installation, vilket kräver att du kontaktar och betalar en elektriker att göra jobbet åt dig.

Mer grönska

I en bostadsrätt får man ju inte sin egen trädgård. Men balkongen kan faktiskt bli ett utmärkt substitut om man så önskar. I rätt solläge kan man lätt odla både det ena och det andra på en balkong. Men vill man bara ha lite mer grönska kan man frossa bland vackra växter i trädgårdshandeln och ställa ut den överallt därute. Dock får man vara försiktig kring hösten så blommorna inte står ute när frosten kommer. Om du vill att balkongen fortfarande ska se grön ut finns det frosttåliga krukväxter, eller så väljer du konstgjorda växter som kan stå ute året runt.

Trätrall på golvet

Balkonger är ofta tillverkade i betong och är därför inte det mest bekväma underlaget att gå på. Men detta fixar man enkelt genom att lägga ned trätrall. Det finns många olika varianter man kan välja mellan för att passa in golvet perfekt med resten av inredningen. Balkongtrall är ett klicksystem där du sätter ihop flera plattor med varandra och får snabbt en helt annan känsla på balkongen. Mät dock golvhöjden först så trallen inte hamnar för högt och hindrar dig från att öppna balkongdörren.

Glöm inte textilierna

För att verkligen få det att kännas som en del av hemmet behöver man ju även gott om textilier. Kuddar, filtar, plädar och allt annat man kan tänka sig kan också hitta sin plats på balkongen. Men självfallet måste man ju vara noga med att ta in dem innan regn kommer. Med fördel kan du ha en multifunktionsmöbel som du kan sitta på och förvara saker i. När du har myst färdigt på balkongen och vädret ser ostabilt ut, kan du snabbt och enkelt slänga ned filtar och kuddar i förvaringsmöbeln!

Har du svårt att bestämma dig?

Ibland så kan man ha en vag bild av hur man vill ha det, eller så har man helt enkelt bara svårt att bestämma sig. Precis som med vilken yta som helst så finns det otaliga variationer på både stil och kombinationer av prylar. Det enklaste sättet att få lite inspiration är att ge sig ut på nätet och leta. Det finns gott om Youtubekanaler och bloggar som är helt dedikerade till att inspirera andra, med andra ord så finns det mest sannolikt något för just dig också. Har du tur så hittar du även guider som kan hjälpa om det finns något du känner dig osäker på.