Renovera badrummet i bostadsrätt

Renoveringar i en bostadsrätt är inte fullt samma sak som om man är villaägare. Men man har många fler rättigheter och alternativ än de som bor i hyresrätt. Badrummet är ofta en av de vanligaste rummet folk har frågor kring och det är bra att veta lite mer om vad som gäller innan man börjar renovera.

Till att börja med är det viktigt att veta att bostadsrättslagen säger att det är bostadsrättshavaren ansvar att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta ansvar kan dock modifieras till viss del beroende på föreningens egna stadgar. Somliga föreningar ska själva stå för denna kostnad mot höjning av bostadsavgiften medan andra lägger allt ansvar på bostadsrättshavaren.

Den som vill renovera badrummet i en bostadsrättsförening rekommenderas höra av sig till styrelsen först och berätta för dem vilka eventuella förändringar man planerar göra. Detta är speciellt viktigt om man till exempel vill flytta golvbrunnen, toaletten eller handfatet då dessa är kopplad till avloppen, som alltid är föreningens ansvar och inte något man får göra ingrepp i utan medgivande från föreningen.

Att tänka på alla alternativ innan renoveringen är klokt och kan spara in en hel del pengar ibland. Som alternativ till att riva och sätta upp nytt kakel kan man till exempel sätta upp enkla kakeldekorationer. Dessa kommer i flera olika stilar och kan för en billig slant helt förändra badrummets utseende.

Ska större ingrepp göras är det viktigt att tänka på hur man gör då inte badrummet går att användas tills renoveringen är klar. Att inte ha tillgång till varken toalett eller dusch är minst sagt en utmaning. En del föreningar kan ha övernattningslägenheter eller liknande som man kan få tillgång till under korta perioder, men det är inte direkt normen.