Sälja bostadsrätten

Det har blivit dags att sälja lägenheten. Du kanske behöver mer eller mindre utrymme, eller så måste du flytta på grund av arbete eller studier? Oavsett skäl är det bra att planera och göra research innan du säljer och inte lämnar över allt ansvar till mäklaren.

Välja mäklare

Prata med flera mäklare innan du bestämmer vem som kan representera dig. En del skryter om billiga priser, har kända namn eller att de sätter högst värde på lägenheten. Men det finns också fördelar med en mäklare som har sålt i samma område. Fråga om referenser, be om att få veta vad som ingår i priset och vad mäklaren har för plan för bostadsrätten. Därefter kan du göra ett genomtänkt val. Se också till att den tilltänkta mäklaren faktiskt är registrerad.

Renovering

För dig som ska sälja känns det inte aktuellt att höja standard mer än det som behövs. Det kan dock vara viktigt för priset och antal intressenter att allting fungerar. Har du tidigare anpassat bostadsrätten efter din speciella smak eller gjort speciallösningar, kan det vara bra att göra om dem till standard innan mäklaren tar korten för annonsen.

Budgivning

Du har rätt att välja vilket bud du vill och att få veta vilka som har lagt bud. Du behöver därmed inte anta ett bud från den som har vunnit, du kan lika gärna välja någon annan. Det är sällan som en säljare tar ett lägre pris, då handlar det om ett utbyte. Köparen har inte lika mycket pengar som vinnaren men kan flytta in snabbare eller struntar i om du har flyttstädat eller inte.

Städ och flytt

Apropå städning kan det vara bra att kontakta en flyttfirma så fort kontrakt har skrivit. I kontraktet står det vilken dag köparen ska få tillträde, dagen innan ska du vara utflyttad och klar så du bara behöver lämna nycklar. Har du ont om tid eller lite ork är det guld värt att få hjälp med de här momenten. Bokar du in ett företag får du också garanti på arbetet!