Sätta in golvvärme

Att sätta in golvvärme är väldigt mycket på modet idag och fler och fler gör även detta i bostadsrätter. Har man funderat på att göra detta själv är det bra att ha lite förkunskaper innan man sätter igång.

Det finns ett par olika typer av golvvärme att välja mellan, men när det gäller en bostadsrätt är man ofta begränsad till elektrisk golvvärme. Detta beror på att luftburen golvvärme mer eller mindre kräver nybygge och vattenburen golvvärme betyder att man måste göra ingrepp på värmesystemet, vilket tillhör föreningen och mest troligt kommer vara förbjudet. Elektriskt golvvärme kan dock vara fördelaktigt då det är det alternativet som leder till minst bygghöjd.

Badrummet är det vanligaste rummet att sätta in golvvärme i, men man kan göra detta i praktiskt taget vilket rum som helst. Efter badrummet är de vanligaste rummet hallen och köket. Man kan ha hört att man inte bör ha golvvärme under trägolv, men det är fullt möjligt beroende på vilket typ av golv man använder. Det kanske mest fördelaktiga golv att lägga golvvärme under är dock sten. Titta exempelvis i butiken Stonefactory för ett brett utbud av dessa.

Bostadsrättsföreningar ser oftast elektrisk golvvärme som en ren komfortvärme och därför något som kräver ett annat system som den huvudsakliga uppvärmningen. Detta betyder att man inte kan ta bort radiatorer i ett rum bara för att man installerade golvvärme där. För att veta att detta verkligen är fallet där man bor är det bäst att ta kontakt med föreningen.

Elektrisk golvvärme är ofta något man lägga själv och utan större problem. För lite vägledning i detta kan man besöka Gör Det Själv. Tänk dock på att en legitimerad elektriker ska göra själva inkopplingen av elvärmesystemet för att det ska vara godkänt.