Skyldigheter när du äger en bostadsrätt

Har du köpt en lägenhet kommer ansvar och skyldigheter på ett annat sätt än vid villaägandet. Om du gör något fel är det bara dig själv du förstör för, men om du bor i en lägenhet kan fel påverka dina grannar eller i värsta fall hela lägenhetsbyggnaden.

Renoveringar

Du ska hålla lägenheten i gott skick. Du är inte skyldig att renovera men det är en klar fördel för dig och föreningen om lägenhet är fin och rummet renoverade. Vissa renoveringar kanske till och med föreningen utför såsom stambyte eller byte av fönster och ytterdörr. Då kan du passa på att göra renovering själv såsom att byta tapeter eller fixa nya fönsterfoder.

Ljudnivå

Att bo i en lägenhet handlar fortfarande om att bo i samförstånd med många andra personer. När du bor i villa har du tomterna som skiljer era husväggar åt, men här kan ditt sovrum ligga på andra sidan av grannens eller vardagsrummet kloss i kloss med deras kök. Det innebär större skyldigheter att hålla rätt ljudnivå och inte störa i onödan. Om du renoverar eller har middagsbjudning kommer ljudnivån att vara högre än normalt, men den oskrivna regeln brukar vara att det ska vara tyst efter 22.00 och fram till 07.00 på morgonen.