Tips när du ska renovera bostadsrätten

Ett bra sätt att höja trivseln och värdet på lägenheten är att renovera den. En bostadsrätt är inte helt din, trots att du har ett köpekontrakt. Du har betalat för rätten att bo i lägenheten men i slutändan är det föreningen som styr och ställer. Du får alltså byta golv och tapeter precis som du vill, men några andra delar kan vara lite kniviga och du behöver reda ut vem som har ansvaret.

Badrummet

Du får renovera om badrummet så länge det är fackmannamässigt gjort och enligt gällande branschregler. Men vattenledningar och stammarna tillhör föreningen, alltså måste de meddelas om dina planer. Det är också bra att fråga om föreningen planerar några stora förändringar i huset inom den närmsta tiden. Om föreningen tänker byta stammarna i hela huset kommer de behöva riva väggarna i ditt badrum för att komma åt stammarna och om du har nyligen renoverat är det bara att göra om allt igen.

Bygga och riva väggar

Om du vill ändra planlösningen i lägenheten behöver du få godkännande av föreningen. Ska ni riva en vägg behöver ni också ta reda på om väggen är bärande eller inte. Om den är bärande behöver du en konstruktör som kan göra ritningar och beräkna avlastningar för att rivningen av väggen. En bärande vägg behöver oftast en balk i rätt storlek för att det inte ska bli problem.